ER DET-DET VI VILLE.
HVORDAN HAR I DET MED DET.

Af Niels Berg Olsen, nbo@ing.dk,  mandag 02. feb 2009 kl. 13:53

Super-syn
Superman har røntgenblik og kan se igennem mure. Det kan et håndholdt apparat, kaldt Prism 200, fra Cambridge Consultants i England også. Dets ultrawide-band-radar-pulser passerer mure på op til 40 centimers tykkelse og detekterer personer indenfor en afstand på op til 15 meter fra muren.

På det tekniske universitet i München har man udviklet en detektor, der kan opdage en person bag en lukket dør. Radiobølger med frekvenser på 433 MHz til 24 GHz gør det muligt at ”se” bevægelser på millimeter-niveau, for eksempel fra personens åndedræt eller hjerteslag.

Forsvindingsnumre

Med de såkaldte meta-materialer håber man kunne lave “usynlighedskapper” som dem, Harry Potter har. Teknikken går ud på, at lyset bøjes uden om genstand, så man ser lige igennem den.

Materialerne fungerer endnu kun i mikrobølgeområdet, men målet er en kappe, der fungerer i det synlige spektrum. Teknikken har naturligvis stor militær interesse til skjul af for eksempel tanks og bombefly.

Et apparat med lidt af den samme effekt er udviklet til bilkørsel. Et videokamera på bilens front sender billeder ind til et halvgennemsigtigt visir hos føreren, der på den måde ser trafikanter projiceret på hans eget synsbillede. Han ser for eksempel lige durk ud igennem døren og instrumentbrættet ud på cyklisten ved bilens side.

Klatremaskiner med gekkofødder
Gekkoens eminente klatreevne har inspireret til udvikling af effektivt klæbende materialer. Gekkoens tæer er beklædt med små hår, der er i så tæt kontakt med underlaget, at de van-der-Waalske intermolekylære kræfter kan fastholde den i blot en enkelt tå klæbet til loftet.

På universitetet i Torino har man efterlignet hårene med nanorør af kulstof. En handske af stoffet kunne klæbe til en mur og bære 10 kilogram, så en Spiderman må vente lidt, inden han kan springe rundt på skyskraberne.

Thunderball-jets

James Bond fløj til vejrs i filmen Thunderball fra 1965. Den slags rygsækstore jet-maskiner findes, men de har stadig en stor ulempe. De kan kun bære brændstof nok til omkring 30 sekunders flyvning.

Men Martin Aircraft Company i New Zealand havde i juli 2008 udviklet en løsning, omend ikke helt elegant. Man har ikke ligefrem jetten på. Man stiger ind i et stativ. Men så kan man også flyve i 30 minutter og nå indtil 50 kilometer bort. Denne Martin Jetpack kan starte og lande i enhver baghave, så måske var det noget for den travle forretningsmand.

Produktet ventes til salg senere i år.

Instant translation
Et software udviklet til de amerikanske tropper i Irak vil sikkert inspirere mange til nye oversættelsesprogrammer.

En pc med IraqComm modtager lyd fra mikrofonerne, som for eksempel soldaten og en standset bilist ved en vejspærring taler i. IracComm oversætter ubesværet imellem amerikansk og arabisk.

En computergeneret stemme taler for dem begge, og det talte bliver desuden skrevet ud på pc-skærmen. Den forstår cirka 50.000 gloser, udvalgt specielt til militært brug, men kan let tilpasses civile forhold.

Smell-o-vision

TV-film og videofilm med duft ville være en spændende ting at have. For duft påvirker følelser med stor effekt, hvad enten det er en kvindes forførende parfume eller lugten af krudtrøg på slagmarken.

Det første forsøg med film og duft fandt sted i 1916, før der var lyd på filmene. I en biograf i Pennsylvania blæste man rosenduft ud over publikum, da man viste en sekvens om den nyligt af holdte Rose Bowl Game, en årlig turnering i amerikansk fodbold.

Andre forfinede senere teknikken, idet de anbragte tromler med duftbeholdere under biografsæderne. Korreleret med handlingen drejede tromlen, en nål perforede en ny duftbeholder, og duften spredtes af en ventilator.

Man havde dog problemer med timingen. Tilskuerne klagede over, at duftene kom efter handlingen. De sad og snusede højlydt undervejs for at forsøge at opfatte den duft, der skulle være dukket op.

I Disneylands turistatrraktion It's Tough to Be a Bug bliver tilskuerne udsat for en ubehagelig duftspray, når 3-D-dyrefilmen når til at vise en stink-tæge.

På Disneys Magic Kingdom i Orlando udsender man dufte, når tilskuerne ser filmen Soarin' Over California. Når landskabssceneriet skifter, mærker de duften af f.eks. appelsinblomster, fyrrenåle og havluft.

Det burde være nemt at udstyre pcere med et duftorgel. Så kunne venner sende dufthilsener til hinanden. Men det er godt nok ikke så elegant, at duften ikke sendes fra pc til pc